Practica de zi cu zi a homeopatiei ne arata ca aceasta stiinta este inepuizabila si nu atat succesele cat mai ales insuccesele sunt cele care desavarsesc arta terapiei conform legii similitudinei. Insuccesele sunt impulsul dinamic al cautarilor de noi remedii, noi metode, noi solutii. Insuccesele si misiunea de a vindeca si nu doar de a repara pe cel in suferinta sunt forta ce transforma homeopatia din stiinta in constiinta.
Caz clinic
O fetita de doi ani si jumatate este adusa de mama pentru probleme de comportament si intarzierea in dezvoltarea neuro-psihica. La varsta de un an copilul a prezentat fara o cauza aparenta doua episoade convulsive nocturne, afebrile, insotite de agitatie si delir. Desi nu s-au mai repetat, la decizia medicului neuro-psihiatru, este de atunci in tratament continuu cu anticonvulsivante. Fetita nu vorbeste deloc desi intelege tot ce i se spune, raspunde la comenzi si pare inteligenta. Mama sta in permanenta cu ea si este ingrijorata deoarece noaptea este foarte agitata, uneori se da jos din pat si nu o lasa niciodata pe mama sa se indeparteze de ea. Ziua este uneori linistita, dar are si crize de furie in timpul carora distruge jucariile, le musca, este iritabila si incapatanata, loveste cu piciorul sau cu pumnul cand este suparata si nu i se face pe plac.
Cazul mi s-a parut relativ simplu. Hiperreactivitatea copilului cu violenta manifestarilor m-a determinat sa ma gandesc la Solanacee. Stramonium, administrat initial, nu a avut niciun efect. La reevaluarea cazului am eliminat Stramonium deoarece frica de singuratate era prezenta si ziua. Reconsiderand si celelalte simptome: biting, delirium night, fear of dark, kicking, striking, destrictiveness, am hotarat ca Belladona este remediul similinum. Intr-adevar, dupa belladonna 200CH de doua ori pe zi timp de doua zile, copilul s-a linistit. Pentru prima data parintii au avut curajul sa intrerupa anticonvulsivantele. Intr-un an de zile am mai repetat Belladonna de doua ori cu ocazia a doua raceli intercurente.
Peste un an mama revine, speriata de gandul ca fetita ei sufera de autism. Acum vorbeste, dar intr-un limbaj propriu pe care doar mama il poate intelege. In aparenta vorbira este clara dar fara sens. Nu suporta absenta mamei niciun minut. Cand mama este la toaleta sta lipita de usa acesteia.
Belladonna a transformat clar acest copil (agitatia nocturna, hiperactivitatea, comportamentul violent), dar este el vindecat? Am reluat analiza cazului si a tuturor rubricilor ce reflecta starea copilului de-a lungul istoriei sale. Belladonna si Stramonium aparea in toate rubricile, dar de asemenea si un remediu mai putin cunoscut, Gallicum acidum.
Consideratii repertoriale:
La rubrica Speech strange sunt trei remedii (Aether, Chamomilla, Gallic acid). De asemenea la rubrica Company, desire for am descoperit o subrubrica ignorata pana atunci : “Wants to be watched constantly”: Gallic acidum este remediu unic.
Deci, cand raspunsul la un remediu “mare”nu este cel asteptat, trebuie sa ne gandim si sa cunoastem remedii “mici”care graviteaza in jurul marilor remedii. Cu alte cuvinte seamana mult cu acestea si se pot usor confundate, de exemplu Nux Vomica si Angustura vera.
In repertoriu Synthsis Gallic acid apare in 39 de rubrici, 22 mentale, dintre acestea 17 comune cu Belladonna.
1.MIND – ABUSIVE (=insulting) 2.MIND- BITTING 3.MIND- CURSING 4.MIND- DELIRIUM 5.MIND- DELIRIUM-night 6.MIND-DELIRIUM-bed-escape, jumps up suddenly from bed 7.MIND-DESTRUCTIVENESS 8.MIND- FEAR – alone, of being 9.MIND-FEAR-dark of 10.MIND-FEAR-solitude of 11.MIND-IRRITABILITY 12.MIND-JUMPING-bed, out of 13.MIND-KICKING 14.MIND-KLEPTOMANIA 15.MIND-RESTLESSNESS-night 16.MIND-RUDENESS 17.MIND-STICKING |
1 1 1 1 1 1
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 |
2 2 2 3 2 3
2 1 1 1 3 3 2 3 2 1 3 |
67 35 44 233 6 36
41 54 40 15 408 41 11 27 249 37 42 |
Cele cinci rubrici mentale specifice lui Gallic acid, prin care acesta difera de Belladonna sunt:
1. MIND-COMPANY – desire for – watched constantly, wants to be 2.MIND-DELIRIUM – wild - night 3.MIND-JEALOUSY 4.MIND-SPEECH - strange 5.MIND-WATCHED – to be – desires to be watched |
1
1 1 1 1 |
67
2 34 3 1 |
Se observa ca Gallic acid este un remediu important in diagnosticul diferential cu Belladonna si cu Solanaceele in general.
Date de Materia Medica:
Acidul galic este o substanta cristalina produsa de foarte multe plante, obtinandu-se in practica prin hidroliza taninului. Proving-ul si practica terapeutica arata ca pacientul Gallic acid are o mare frica de singuratate, frica asociata cu simptome violente. Se diferentiaza de Stramonium prin frica persistenta si in timpul zilei. Violenta si agresiunea este indreptata doar asupra celorlalti si a medicului, nu si asupra lui insusi (diagnostic diferential cu Tuberculinum).
Se considera ca patologia de Gallic acid poate avea drept sursa un soc brusc, frica de abandon (cand mama isi reincepe serviciul) sau divortul parintilor. De aceea ei vor avea grija sa fie in permanenta in preajma cuiva, nescapandu-si niciodata parintii din privire.
S-au dovedit, de asemenea, a fi pretentiosi. Vor sa fie centrul atentiei, in grup devin lideri. Pentru a castiga pot fi manipulativi, sa insele sau chiar sa fure. Sunt nelinistiti si abuzivi. Vorbesc tare, cu grimase, vorbesc ciudat. Pot prezenta comportament compulsiv ca si Syphilinium, atingand si mirosind toate lucrurile.
Ca simptome generale pot prezenta alternanta iritabilitatii cu slabiciune (ca toti acizii), transpiratii nocturne profuze si dorinta de afumaturi.
In plan fizic: pot raci usor, cu secretii nazale groase si galbui. Gura si gatul sunt uscate. Transpira abundent la picioare.
Deci o Belladonna cu dorinta de companie clipa de clipa, geloasa si cu vorbire ciudata poate fi de fapt Gallic acid.
Din aceasta experienta am invatat sa nu ma bucur de un succes partial, oricat de mare ar fi acesta, pentru ca de fapt el este un insucces. Succesul partial (remediul similar) repara, dar cel deplin (remediul similimum) vindeca.