Homeopatie
Programeaza-ti
O CONSULTATIE
Adresa: Pta Amzei nr. 10-22, Sector 1, Sc. B, Ap. 2, Bucuresti

Telefon: 021.319.74.95 | 0744.635.258

Email: homeopatie@trifa.ro
Telefon programari: 021.319.74.95 | 0744.635.258
Homeopatie

Sanatatea nu este totul dar fara sanatate totul poate deveni nimic



Intrebari frecvente adresate de pacienti si raspunsul nostru

  1. Ce reprezinta Homeopatia ?

Termenul “homeopatie” provine de la doua cuvinte grecesti “homoios” care inseamna asemanator si “pathos”, care inseamna suferinta. In alta ordine de idei, homeopatia s-ar traduce ca suferinta asemanatoare. Asadar, homeopatia reprezinta o metoda de tratament bazata pe principiul similitudinii simptomelor; daca o substanta in cantitate mare poate provoca unui om sanatos anumite simptome specifice unei boli, aceeasi substanta in cantitati foarte mici, poate vindeca aceeasi boala.

  1. Ce reprezinta un medic homeopat?

Medicul homeopat, in Romania, este un medic care a terminat studiile unei facultati de medicina si apoi s-a specializat in domeniul Homeopatiei prin cursuri speciale. In acelasi timp, medicul homeopat trebuie sa aiba cunostinte si din alte domenii si trebuie sa fie si un bun psiholog. Aceste lucruri il vor ajuta sa-si cunoasca foarte bine pacientii, sa-i inteleaga si sa le poata recomanda cele mai eficiente remedii. Relatia dintre medicul homeopat si pacient trebuie sa fie una foarte stransa pentru a permite schimbul de informatii cat mai eficient, in vederea gasirii celor mai bune solutii.

  1. Care sunt principiile Homeopatiei?

Primul principiu al Homeopatiei este principiul similitudinii. Acesta este principiul pe care se bazeaza Homeopatia si presupune vindecarea bolilor prin folosirea substantelor care provoaca suferinte asemanatoare. Cu alte cuvinte, daca o substanta in cantitati mari provoaca o boala, atunci in cantitati mici poate aduce vindecarea.

Al doilea principiu al Homeopatiei este principiul dozei infinitezimale, care presupune utilizarea unei cantitati foarte mici din substanta activa care este potentata prin procedee specifice.

Un al treilea principiu este principiul individualizarii tratamentului. Aceasta este de fapt consultatia homeopata, cand pacientul trebuie sa descrie toate simptomele, starile si senzatiile pe care le traieste,  astfel incat medicul sa-i poata prescrie remedii potrivite si individualizate. Homeopatia trateaza individul bolnav si nu o boala in sine, ceea ce inseamna ca doi indivizi cu aceeasi boala pot primi remedii diferite. O mare importanta o are pacientul si cum percepe el simptomele si boala, ci nu boala in sine. Deci experienta sa individuala, personala.

  1. Care sunt deosebirile intre medicina clasica si Homeopatie?

Spre deosebire de medicina clasica, Homeopatia nu trateaza o boala in sine (diabet, hipertensiune, cancer) ci trateaza persoana care poate avea una sau mai multe din aceste boli. In medicina traditionala, pentru acelasi tip de afectiune, pacientilor li se recomanda acelasi tip de medicamente, pe cand in medicina homeopata se pot prescrie remedii diferite, pentru acelasi tip de afectiune la persoane diferite. Asadar in Homeopatie cea mai mare importanta o are individul care are boala ci nu boala in sine.

In timp ce in medicina clasica, conventionala pare ca se incearca o uniformizare, in medicina homeopata se face o individualizare a tratamentelor. O alta deosebire intre medicina clasica si homeopatie, este modalitatea de diagnosticare. In urma unei consultatii in medicina clasica se primeste un diagnostic de boala pe cand in urma consultatiei de homeopatie se primeste un diagnostic de remediu pentru persoana care are boala.

  1. Ce sunt remediile homeopate?

Remediile homeopate sunt preparate pe baza de plante, minerale, produsi animali si alte surse neobisnuite.

Ele se gasesc sub forma de picaturi sau granule. Remediile homeopate pot fi preparate din aproape orice substante care exista in natura printr-un procedeu de diluare in apa si alcool.

  1. Unde se gasesc remediile homeopate?

Remediile homeopate sunt comercializate de farmacii care le aduc de la producatori sau le pot prepara direct in farmacie in laboratoarele proprii. In farmaciile in care se comercializeaza remedii homeopate, trebuie sa existe cel putin un farmacist sau un asistent de farmacie care sa aiba pregatire in homeopatie.

  1. Are importanta de unde luam remediile? Unele sunt mai bune decat altele?

Nu are importanta de unde achizitionati remediile. Toate sunt facute dupa aceleasi principii si au aceleasii rezultate. Important este sa se respecte doza si dilutia prescrise si sa le administrati conform schemei alcatuite de medicul homeopat.

  1. Putem lua tratamentul homeopat impreuna cu alte medicamente alopate?

In situatia in care avem de-a face cu pacienti cu afectiuni cronice sau grave ( probleme cardiace, tiroidiene, respiratorii etc) putem administra tratamentul homeopat fara a intrerupe  tratamentul alopat. Medicul homeopat va decide in cadrul consultatiei de homeopatie daca va incepe tratamentul in acelasi timp cu cel alopat sau va astepta pana la oprirea tratamentului alopat.

In general, remediile homeopate actioneaza chiar daca sunt administrate cu alte medicamente alopate, inclusiv cortizon.

Daca trebuie sa luati antibiotic pentru o anumita afectiune, atunci este bine sa intrerupeti administrarea remediilor, deoarece antibioticele reduc foarte mult din actiunea remediilor. Asadar, se face tratamentul cu antibiotic si apoi se reia tratamentul homeopat.

  1. Se pot lua remedii homeopate in timpul sarcinii?

Remediile homeopate pot fi administrate si pe timpul sarcinii, mai ales in primele saptamani cand pot fi stari de nervozitate, insomnie, greturi etc. Deoarece mecanismul acestora nu este unul chimic, ele pot fi consumate atat in sarcina cat si in perioada lehuziei si alaptarii. In plus, remediile pot ajuta femeia sa se pregateasca de nastere, iar dupa nastere in mentinerea secretiei de lapte si la vindecarea cicatricilor de cezariana daca este cazul, la fel depresia postpartum beneficiaza de tratament homeopat.

  1. Putem consuma alcool in timpul administrarii tratamentului homeopat?

Consumul ocazional de alcool in perioade administrarii tratamentului este permis si nu influenteaza eficienta remediului, cu atat mai mult cu cat multe din remedii sunt preparate din alcool cu apa. Asadar, consumul moderat de alcool nu este niciun pericol pentru urmarea tratamentului homeopat. Dar numai cu o ora inainte sau dupa administrarea remediului homeopat.

  1. Este voie sa fumam in timpul tratamentului homeopat?

Fumatul este daunator in general si poate deteriora starea de sanatate a pacientilor, insa fumatul nu afecteaza eficienta tratamentului homeopat. Fumatul este alegerea individuala a oricaruia dintre dvs si toti avem dreptul la propriile alegeri. Insa, daca un fumator a solicitat tratament homeopat, atunci trebuie sa respecte cel putin regula celor 30 de minute inainte si dupa remediu, in care nu trebuie sa fumeze, sa bea sau sa manance. Eu personal, recomand chiar o ora. In experienta personala am sesizat ca tratamentul homeopat corect, scade nevoia de a fuma.

  1. Exista alte restrictii alimentare in perioada administrarii remediilor homeopate?

In perioada tratamentului homeopat nu trebuie respectat niciun principiu de alimentatie anume. Este important ca pacientul sa aiba o alimentatie obisnuita ca si pana in momentul consultatiei, insa este de evitat mancarea si bautura 30 de minute inainte si dupa administrarea remediului. In acelasi timp este de prefarat sa nu se consume menta sau produse cu menta (inclusiv pasta de dinti mentolata), cel putin in zilele cand este recomandata administrarea de remedii. Pacientii care au probleme de sanatate care presupun respectarea unor diete speciale, trebuie sa le urmeze in continuare, in functie de recomandarea medicului de specialitate. Sigur, o alimentatie sanatoasa influenteaza foarte mult starea organismului.

  1. Cum arata si cum se administreaza remediile homeopate?

Remediile homeopate se pot gasi fie sub forma de picaturi, fie sub forma de granule (mari si mici) in tubulete speciale. In ceea ce priveste remediile sub forma de picaturi, acestea se pot administra cate 5 odata, direct pe limba sau intr-o lingurita de plastic. Se pot dilua in putina apa plata si se beau.

Daca este vorba de remedii sub forma de granule acestea pot fi de doua feluri: granule mari si granule mici.

Granulele mari se gasesc in flacoane speciale care permit numararea si administrarea lor direct din capacelul de plastic iar doza pentru acestea este de 5 granule odata pentru adulti sau 3 granule odata pentru copii.

Daca este vorba de granule mici, acestea se gasesc in flacoane micute si pentru administrarea lor se poate folosi fie capacelul flaconului, fie o lingurita de plastic iar doza pentru acestea este de 10- 15 granule odata.

In momentul administrarii  acestora nu trebuie sa puneti mana pe ele.

  1. De ce nu trebuie sa atingem cu mana granulele homeopate?

Granulele homeopate nu trebuie atinse cu mana deoarece ele sunt impregnate cu substanta activa respectiva, ci nu facute din acea substanta. Asadar, prin atingere acestora cu mana care poate fi de cele mai multe ori transpirata, se pierde din substanta activa necesara. De aceea va recomandam, manipularea cu ajutorul capacelului flaconului sau cu ajutorul unei lingurite de plastic.

  1. De ce au denumiri atat de ciudate remediile homeopate?

Remediile homeopate poarta denumirea substantelor active cu care sunt impregnante. Aceste denumiri provin din limba latina. De regula pe reteta primita de la medicul homeopat nu sunt trecute denumirile integrale ale remediilor, insa acestea vor aparea in forma integrala pe flaconul cu remedii de la farmacie. De regula apar nedumeriri in legatura cu corespondenta retetei cu remediile primite de la farmacie. Asadar daca veti observa denumiri mai lungi pe flaconul achizitionat decat denumirea de pe reteta, trebuie sa intelegeti ca este vorba de acelasi remediu dar cu o denumire completa ( De ex. Calc. carb = Calcarea carbonica, Calc. phos. = Calcarea phosphorica, Lycopodium = Lycopodium clavatum etc). De asemenea este bine sa confruntati dilutia trecuta pe reteta cu ceea ce este trecut pe flacon. Dilutiile trebuie sa corespunda.

  1. Este nevoie de consultatie pentru a prescrie un remediu homeopat?

Deseori primesc solicitari de remedii telefonic sau prin e-mail, insa pacientii trebuie sa inteleaga ca pentru prescrierea unor remedii eficiente este nevoie de o discutie mai detaliata legata de simptomele bolii dar si de senzatiile pe care pacientul le are. De aceea este de preferat o consultatie pentru ca tratamentul sa fie eficient. Daca pentru prescrierea anumitor medicamente alopate nu este nevoie decat de sfatul farmacistului, prescrierea unui remediu homeopat este un proces mult mai complex ce presupune discutia cu pacientul, analiza simptomelor si confruntarea cu literatura de specialitate.

  1. De ce ni se cer atatea informatii la o consulatie de homeopatie?

Pentru a cunoaste persoana bolnava de o anumita boala si a intelege pe deplin toate manifestarile bolii dar si impactul asupra fizicului si psihicului persoanei, trebuie sa punem foarte multe intrebari despre persoana, simptome, preferintele si personalitatea celui care este pacient. Fiecare persoana este unica si traieste boala diferit, asadar este nevoie ca medicul sa vada si sa inteleaga boala prin ochii acestuia, pentru a gasi cele mai bune remedii. Pentru ca remediile alese sa fie eficiente trebuie ca pacientul sa comunice cat mai deschis toate starile, senzatiile pe care le traieste. Exista in literatura de specialitate descrieri cu privire la simptome si persoane apartinand anumitor remedii. Cu cat se gaseste o asemanare cat mai mare a cazului cu literatura de specialitate, cu atat sansele de vindecare sunt mai mari. De cele mai multe ori, am constatat ca cele mai bune rezultate se inregistreaza la pacientii care exprima cat mai deschis si detaliat starile prin care trec si simptomele pe care le au.

  1. Programul utilizat de homeopat, poate sa selecteze un remediu?

Homeopatii folosesc programe de computer foarte importante care-i ajuta sa ordoneze informatiile primite de la pacient si sa le compare cu literatura de specialitate. Ca urmare, acest program sugereaza cateva remedii care pot fi utile pentru pacient, insa selectia finala apartine doar homeopatului ci nu programului. Medicul homeopat, pe baza informatiilor stiute, discutiei fata in fata cu pacientul si observatiilor vizuale din timpul consultatiei, comparand cu literatura de specialitate, poate face o selectie finala a celor mai eficiente remedii pentru pacient.

  1. Ce reprezinta cifrele de pe flacoane?

Cifrele de pe flacoanele cu remedii homeopate se numesc dilutii sau potente. Substantele care se folosesc la prepararea remediilor sunt in mare parte substante toxice si din acest motiv ele sunt supuse unui proces de diluare in apa si alcool. Diluarea este succesiva si se face astfel: dintr-un ml substanta activa si 99 ml apa distilata se prepara dilutia 1CH, din dilutia 1 CH si 99 ml apa distilata, rezulta dilutia 2CH s.a.m.d.

In homeopatie se lucreaza numai cu anumite dilutii cum ar fi: 5 CH, 7CH, 9CH, 15CH, 30CH, 200CH etc. Creatorul Homeopatiei Dr. Samuel Hahnemann a constatat ca doar unele dilutii sunt active, celelalte au efecte asemanatoare. Asadar daca folosim 9CH, 10CH, 11CH, 12CH, 13CH, 14CH, si 15CH, efectul resimtit de organism este acelasi si prin urmare se foloseste doar 2 dilutii in acest interval, adica 9CH si 15CH.

  1. Desi dilutia substantei active este atat de mare, cum de este posibila actiunea ei in organism?

Exista foarte multe teorii care incearca sa explice modalitatea de actiune a remediilor homeopate. Intrucat mecanismul de actiune a remediilor nu este unul chimic ca in cazul medicamentelor alopate, este foarte dificil sa intelegem cum actiuneaza acestea. Insa putem spune ca mecanismul este mai degraba unul fizic si presupune transmiterea unei informatii organismului, cu ajutorul moleculelor de apa. Aceste molecule se incarca cu informatia remediului si apoi o transmit mai departe moleculelor de apa ale organismului. Organismul care citeste informatia  genereaza un raspuns imunitar de intarire si aparare.

  1. Cum trebuie pastrate remediile homeopate?

De regula ele trebuie pastrate in spatii intunecate si racoroase. Nu este bine sa fie pastrate la frigider deoarece temperatura prea scazuta poate dauna peliculei cu care sunt impregnate. In acelasi timp nu trebuie sa le tineti alaturi de substante puternic mirositoare.  Termenul de valabilitate al unui remediu este de 5 ani de la productie dar s-a constatat ca ele pot ramane active si pana la 10 ani sau mai mult.

  1. Daca am inghitit din greseala un tub intreg de remedii homeopate, ce se poate intampla?

Daca se intampla acest lucru, si de regula se intampla la pacientii copii, nu trebuie sa intrati in panica, deoarece nu se poate intampla nimic grav. Este doar o doza mai concentrata de remediu, insa organismul il percepe tot ca pe o singura doza ci nu ca o supradoza. Daca apar reactii adverse, cum sunt cele digestive la Nux Vomica, atunci un ceai mai concentrat de menta va rezolva problema.

  1. Ca sa aiba efect tratamentul homeopat, trebuie sa cred in el?

Nu este nevoie sa credeti in tratament pentru ca el sa aiba efect. Este necesar doar sa-l administrati dupa prescriptia medicului si sa observati schimbarile care apar. De-a lungul anilor de practica homeopata s-a demonstrat ca tratamentul are efect si asupra bebelusilor dar si asupra animalelor si plantelor fara ca acestea sa aiba constiinta in timpul tratamentului. De asemenea s-a administrat tratament homeopat bolnavilor in coma iar efectele au fost uimitoare.

  1. Doza de remedii este aceeasi atat la copii cat si la adulti?

Doza de remedii homeopate este prescrisa de medicul homeopat si de regula este de 3-5 granule mari sau 10-15 granule mici iar daca este vorba de picaturi 5 picaturi direct pe limba sau sub limba sau dizolvate in putina apa. Aceste doze sunt valabile atat pentru copii cat si pentru adulti, in afara de cazul cand medicul homeopat va spune altceva.

  1. Daca m-am simtit bine cu o schema de tratament, pot repeta reteta de cate ori vreau?

Tratamentul prescris de medic nu se ia decat pentru perioada prescrisa. Indiferent daca ne simtitm bine dupa tratament, el nu se repeta fara acordul medicului. Repetarea tratamentului se poate face numai daca dupa o perioada de bine, vor aparea din nou vechile simptome.  Tratamentul homeopat nu trebuie repetat pentru ca starea de bine sa se mentina, ea se va mentine oricum, ba mai mult, daca repetam de prea multe ori o schema, problemele initiale pot aparea din nou.

  1. Exista tratament homeopat pentru dependenta de fumat si de alcool?

Exista remedii care pot ajuta organismul in lupta cu dependenta de alcool si tigari, insa este necesar ca pacientul sa-si manifeste dorinta de a renunta pentru ca tratamentul homeopat va sprijini eforturile facute de pacient in acest scop. Fara voia pacientului, niciun remediu homeopat nu va va ajuta in renuntarea la dependenta de tigari si alcool sau alte dependente.

  1. Tratamentul homeopat ajuta la infertilitate?

Da tratamentul homeopat ajuta la tratarea problemei infertilitatii cel mai adesea. Acesta restabileste echilibrul organismului si implicit ajuta la aparitia unei sarcini. Chiar daca persoana care se prezinta la cabinet nu are in vedere acest lucru si vine pentru probleme de alta natura, s-a constatat ca de multe ori vindecarea adevarata a dus la deblocarea fertilitatii si aparitia unei sarcini normale.

  1. Tratamentul homeopat este eficient la copii?

Tratamentul este eficient mai ales la copii, la care energia si forta vitala a organismului sunt foarte mari si nu sunt alterate de factori externi (alcool, tutun, toxine, grasimi, stres, gaze de esapament etc). De asemenea, datorita firii lor spontane, copiii sunt usor de ghicit ca personalitate si medicul homeopat gaseste mult mai repede remedii potrivite pentru ei.

  1. In cat timp se vor vedea rezultatele in tratamentul homeopat?

De multe ori, pacientii se asteapta sa aiba efecte imediate de la inceperea tratamentului, insa trebuie specificat ca efectul remediilor homeopate difera de la persoana la persoana si variaza in functie de gravitatea afectiunii, de forta vitala a fiecarei persoane si de multi alti factori externi. Este indicat sa urmati tratamentul cel putin 3 luni de zile pentru a vedea anumite schimbari. De multe ori, prima runda de tratament se da pentru a clarifica tabloul clinic al pacientului si a vedea ce remedii se pot da mai departe pentru ameliorarea starii sau vindecarea pacientului.  Bolile acute, firesc, se vindeca mai repede, iar bolile cronice, dureaza mai mult. Vindecarea este un proces. Un proces fiziologic care respecta anumite legi generale si unele particularitati individuale.